Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Konya - BozkırKonya - Bozkır
KARABAYIRKARABAYIR
KöyüKöyü
wwwwww
.bozkirkarabayirkoyu..bozkirkarabayirkoyu.
comcom

Basın Bülteni Basın Bülteni

Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu



BİR KÖYÜN HİKAYESİ


defa gösterilmiştir

                    
 



                 BİR KÖYÜN HİKAYESİ

            
             Doğup büyüdüğün bu köyde oyunlar oynardın; kuzların peşinden koşar, onlarla yarışırdın. Bazen ağlar, bazen gülerdin. Beraber büyüdün akranlarınla. Komşuların vardı; akşamları  toplanırdın onlarla. Hanenin yaşlıları eskilerden  anlatırlardı. Sen pür dikkat dinlerdin.  Beraber sohbetler yapılır,  çaylar içilirdi. Sevinçler, üzüntüler beraber paylaşılırdı.  Severlerdi insanlar birbirlerini.  Bazen kırgınlıklar yaşanır, komşular araya girer, dağılırdı kırgınlıklar.   Ot ekin beraber işlenirdi.   Hasat zamanı  armut ağaçlarının  dibinde bulgur pilavlarını pişirip beraber yerdin.  Soğuk sular içerdin pınarlardan.  Ot destelerini, ekin yığınlarını  eşeklerle taşırdın harman yerlerine.  Bir sevinç çığlığıydı, bereket abidesiydi o eski harmanlar.  Harmanlarda düğen ile dövülen buğdaylar ambarlara taşınırdı.

                 Salkım salkım  üzüm veren bağların vardı. Küfelerle taşırdın bağlardan köye üzümü.  Şırahanelerde kadere meydan okurcasına  çiğnerdin, çiğnerdin. Bir deli fişek gibi coşardı şıralar dağarlarda.  Tavalarda  pekmez kaynatırdın, pekmez kaynadıkça olgunlaşırdı, tıpkı Toroslarda  yetişen bir yağız delikanlı gibi. Beraber  içerdin ilk pişen akıda pekmezleri  güz akşamlarının alaca karanlığında.

           Sürülerin olurdu öbek öbek karlı dağlarında.  Çobanların  kaval çalar türküler söylerdi.

 Dağlar senin ne karanlık ardın var
Lale sümbül boynun eğmiş derdin var
El alemin vatani var yurdu var yurdu var
Benim yurtsuz kalışıma n’edeyim

             Bu içli türkülerle avunurdu köylüler. Akşamları  çalı ateşinde pişen sütler içilirdi. Bembeyazdı sütler, tıpkı alınları ak olan bu köylüler gibi.  Dağlarla çiğdem çiçek nevruz boy verince yerinde duramaz aşiret, daha yüksek yaylalar ister sürüler. Obalara göçüp konardı köyün sakinleri. Yiğitler  at koştururlar  obadan köye köyden obaya. Meydan ateşleri yakardın karanlık gecelerin ayazında.  İhtiyar kadınlar taş yapılı yayla evelerinde bir araya  gelir,  ocak başı sohbetleri  derinleşir giderdi  maziye doğru. Ve o kadınlar   sınırda  nöbet tutan bir  asker gibi beklerdi  ıssız obaları.

Severdin sen oları, onlarda seni:  çünkü onların bir paçasıydın

 Yayla dağında otlar azalınca, aşiret göç hazırlıklarına başlar.  Köye dönmek için yollara koyulurdu. Göç başlardı yayladan köye.  Sütler akşamdan kestirilir, yolluklar hazırlanır. Genç kızlar en güzel fistanlarını giyer.  Fistan üstüne dirhem kuşaklarını kuşanırlar. Ellerinde zilli defleri  ve ala kaşıkları. Bir toy düğün olur Toroslarda  yayla göçü.  Yol güzergahında çeşme başlarında  durur, soğuk sular içer, maniler söylerdin.

       Bayramların ayrı bir güzellik,  ayrı bir neşeydi.  Seher vakti  camiler dolup taşardı gurbetten gelenlerle birlikte.  Köy meydanında sofralar kurulurdu.  Kadın erkek, yaşlı genç hep birlikte yenirdi bayram yemekleri.  Melekler gülümserdi  bu masum insanlara.   

          Gün geldi  sığmaz oldu  bedenin  bu  köye.  Şehirlere göçer oldun.  Hasretle tanıştın.  Vuslat oldu köyler sana.  Yarı canlar sılada,  yarı canlar  gurbette.  Kocaman kalabalıklar içinde sen artık yapayalnızdın.  İçin için özler oldun garip sılanı.   Bu özlem bu hasret yakıp kavurmuştu seni.   Bu hasretini azıcık gidermek için  yiğitlerini alıp yaylaya çıktın.  Anma günü deyip şölenler kurdun.  Anladım ki sen atalar yurdunu unutmadın unutmayacaksın.   Bu anlamlı duruşuna çevre köylüler  hep sana gıpta ile baktı.  Dilerim ki sen hep önde, hep örnek olasın.  İlini töreni bilesin.  Daha niceleri bu yolda yürüsün.  Ulu kervan yolda kalmasın.
 

Hacı Mehmet Aksel
20 Temmuz 2014
Çatalhüyük/Konya 

   

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3262

© 2011 bozkirkarabayirkoyu.com
Karabayır Köyü Web Portalı http://www.bozkirkarabayirkoyu.com

Tam Ekran