Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Konya - BozkırKonya - Bozkır
KARABAYIRKARABAYIR
KöyüKöyü
wwwwww
.bozkirkarabayirkoyu..bozkirkarabayirkoyu.
comcom

Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu

Basın Bülteni Basın Bülteni



KÖYDEN GÖÇ


defa gösterilmiştir

KÖYDEN  GÖÇ

Yıl 1986 
Bir Nisan Sabahı?.

Hava Yağmurlu, gözlerim yaşlıydı.
Daha dün gibi aklımda köyden ayrılışımız.
Bu ayrılışın adı köyden  göçmekti.
Bu göç benim için ağlayıp üzülmekti.
O zaman daha  sekiz yaşındaydım.
Ama yine de bir çok şeyin farkındaydım.
Yüreğime öyle bir acı dindi ki
Ç
ekilip bağımıza  hıçkıra hıçkıra ağladım, ağladım.
Evimiz  boşalmış  eşyalar  avluya yığılıyordu.
Evimizin halini  görünce sanki gök  başıma  yıkılmıştı
Kendimi derin bir boşlukta buldum.
Evimizin lambaları akşamları yanmayacak,
Bacası bir daha   tütmeyecekti.
Yıllardır insanları ?gel gel? diye çağıran kapımız açılmayacaktı
Yedi nesil ecdadıma  mekan olmuş bu hanemiz, bunu da mı  görecekti. Bunları  düşünmek benim yüreğimi dağladı
Göz  yaşları içinde melül mahzun  kısık bir sesle
?Baba  nereye gidiyoruz yolculuk nereye ? diye sordum.
?Şehre oğlum,  şehre gidiyoruz.  Orada daha çok para kazanacağız,
 zengin olacağız, daha çok mutlu olacağız ?  diyordu babam.
?Bu toprak,   bu diyar bizi beslemez gayri oğlum,  beslemez??

               Şöyle ufuklara bakarak düşüncelere daldım.  Buğulu gözlerle süzdüm  kara bulutları.   Hemen aklıma beli bükülmüş dedem, ihtiyar ebem geldi. Onlar aç ve susuz değillerdi.  Ondan öncekiler, ondan öncekiler. Hepsi ama hepsi  belki fakirdiler ama ne aç nede susuzdular. Ve onlar bu dağ köyünde öyle mutlu, öyle bahtiyar insanlar yetiştirdiler ki,  o insanlar cihana  nam saldılar.

           Bizler de bu küçük köyde imkansızlıklar içinde büyük,   ama alnımız açık, başımız dik mutlu ve yarınlarından umutlu  idik. Akşamları dostlara gider, konu komşu yemekler yerdik. Akrabalarımız gelir sohbetler ederdik.  Sevinçlerimiz bir, kederlerimiz birdi bizim.  Sıra ile hayvanlarımızı güder,  sıra ile  bahçelerimizi sulardık.   Bu mutluluk bizim için zenginlikten daha   kıymetli idi.

                    Bozkır?dan bir Ford kamyon geldi. Eşyalar  hızlı hızlı kamyona kondu. Köyün  kadınları,  kızları evi topluyor,  genç erkekleri de  kamyonu yerleştiriyorlardı.  Ön tarafa büyük sandıklar  arkaya odunlar onların üstüne yataklar ve diğer hurçlar yerleştirildi.  En  arkaya Cığalı adındaki ineğimiz ve  Kınalı  isimli buzağısı  yerleştirildi.  Kamyona binen Cığalı  adeta ben buradan gitmem dercesine acayip sesler çıkarıyor, derin derin  kalabalıklara bakıyordu. Davarlarımızı aylar öncesinden  komşu köyden gelen cambazlara satmıştık.   Kır eşeğimizi  Musa Dayı?ya,  Karabaş isimli köpeğimizi  Havva Abılaya bırakmıştık.  Tavuklarımızı da tel bir kafes içine koyarak kamyonun bir köşesine yerleştirdik.  

     

        İhtiyar  amcalar  duvar diplerine öbek öbek oturmuş  geçmişi yad ediyorlar. ?Ne olacak bu göçlerin sonu? diyorlardı. Dertlerini içlerine döküyor  göz yaşlarını  belli etmek istemiyorlardı. Köyün kadınları  çeşitli  ağıtlar yakıyor,  karşı dağlardan yankılanan sesleri yürekleri dağlıyordu. Köyün imamı geldi,  erkekleri harman yerine  topladı bir  dua yaptı. İmam ? Cemaat göçü Bayır Bezine kadar uğurlayacağız.  Dağılmayalım?  dedi.  Köylüler hep bir ağızdan  ?Allah razı olsun hoca ?dediler.

             Köy halkının  tamamı   toplanıp gelmişti. Anam, babam ben ve  kardeşlerim gelenlerle  tek tek kucaklaştık.  Her kucaklaştığımız insanla ayrı bir hüzün yaşıyorduk. Bayır Bezine kadar kamyon önde bizler onun arkasında yürüyerek geldik.   Babam?komşular cümleten  Allaha ısmarladık, hakkınızı helal edin ? dedi.  Köyün muhtarı  ?güle güle komşu  uğurlar olsun. Bizden yanı helal olsun,  sen de hukuku helal et.  Bizi ihmal etme?  dedi.  Babam ve anam kamyonun önüne ben ve kardeşim ve bizimle gelen halam  kamyonun arkasına eşyaların arasına bindik.  Köylülere el sallayarak kamyonumuz köyden uzaklaştı. Kamyonumuz  Sarıoğlan denilen yerde durdu,  hepimiz  arabadan indik birer soğuk su içtik,  Babam yine ?üzülme oğlum  şehre gideceğiz,  çok zengin olacağız köyümüze gezmeye  gideceğiz Herkes bize imrenecek,  daha güzel günler göreceğiz ? diyor,  bir taraftan da göz yaşlarını bizden gizliyordu. Kamyonumuz şehrin girişinde kenar bir mahalleye girdi bahçeli yeni yapılmış bir eve yerleştik.  Hayvanlarımızı da bahçenin bir  tarafına yapılmış küçük ahıra koyduk. Evimizin yakınlarında fazla bir  ev yoktu.

                  Evet sonuç olarak biz köyden şehre geldik. Çalıştık, çabaladık,  inişli  çıkışlı bir hayat yaşadık. Varlığı da,  yokluğu da gördük.  Fakat koca şehirde biz kedimizi kalabalıklar içinde yapayalnız hissettik. Şehirde devamlı bir yabancı gibi yaşadık.  Sanki bizler oranın bir misafiri gibiydik.   Şehirde bize kimisi köylü, kimisi dağlı diyordu. Bu tabirleri biz daha önce hiç duymamıştık.  Biz ki bu toprağın asil unsurları olarak, daha fazla kazanmak, daha fazla vatana, millete faydalı olmak istiyorduk.  Kader bizi rüzgar önündeki yaprak misali sağa sola savurup durdu.  Yıllar yılı ne şehirli olabildik ne köylü.  İki  kültür arasında  bocalayıp durduk. Hısım akrabalarımız  dağılıp  gittiler.  Bir çok ulvi değerlerimiz kayboldu. Şimdi köye geldim yirmi sekiz yaşındayım.   Babam yanımda  yok, yıllar önce kaybettim onu.  Ama sözleri  hiç aklımdan çıkmıyor. İhtiyar anam yanımda kalıyor,  köy hatıralarını her gün anlatıp duruyor  torunlarına.

              Evimiz , arabamız,  bir çok maddi imkanımız var.  Ama içimizde bir  boşluk hiç dolmuyor.   Hep o küçük köyüm,  çocukluğum ve geçmişin  hatıraları. Ben bu hatıraları nasıl yaşatabilirim.  Çocukluğumu geri getiremem, ama benim de torunlarıma anlatacağım bir  hatıram olmalı.  Acaba bizler  yılda bir gün  bir araya gelerek, bu hatıraları yaşatabilirmiyiz ?  Buğulu gözlerle birbirimizi  dinleyip,   anılarımızı tazeleyebilirmiyiz ?  Hani babamın ? oğlum biz zengin olup, köye gezmeye gideceğiz ? sözünü  yeni nesillere aktarabilecekmiyiz ?   Evet biz zengin olduk ama  zenginlik  mükemmel bir insan olmak için yeterlimi ?   Tüm bu  duygu ve düşüncelerle siz dostlarımı saygı ve muhabbetle selamlarım.

AHMET AKSEL
10. Haziran 2012
Karatay/Konya

 

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3164

© 2011 bozkirkarabayirkoyu.com
Karabayır Köyü Web Portalı http://www.bozkirkarabayirkoyu.com

Tam Ekran