Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Konya - BozkırKonya - Bozkır
KARABAYIRKARABAYIR
KöyüKöyü
wwwwww
.bozkirkarabayirkoyu..bozkirkarabayirkoyu.
comcom

Basın Bülteni Basın Bülteni

Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu



O GARİPLER


defa gösterilmiştir

                         

                                    O GARİPLER

 Sevgili dostlarım ben size bundan 40 sene önce yani 1969 yılı  temmuz ayında yayladaki günlük yaşam hakkında bilgi vermek istiyorum.  Acaba  o zaman  yaylada hayat  nasıldı.  Yayla sakinleri ne yer,  ne içer ne gibi  alet edevat  ev gereçlerine sahiplerdi.  Bu konularda sizi  düşünceye davet ediyorum.

 

   Genelde yaylada ebelerimiz kalır. Gelinler ve çocuklar Köy işlerine bakarlardı.  O garipler yaylada bir çok yokluk ve mağduriyet içinde  yaşıyorlardı. Onlar  yaylaya bizim gibi otobüs,  kamyon, minibüs, otomobil

motorsıklet, bsiklet gibi araçlarla değil; yayan ve karakaçanlarla gelir  giderlerdi.

      

       Ekmeklerini kendileri yaparlar,  çarşı pazardan ekmek almadıkları gibi. Tüpgazları,    üçlü ocakları,  fırınları,  mini  fırınları,  tost makineleri,   fritözleri yoktu.

      Elektirik denen enerji kaynağı nedir diye sorulsa kimse tarifini yapamazdı.  Ol sa olsa bu bir kıyamet alameti diyebilirlerdi.   Elektirik olmadığı gibi tabi olarak,  lamba, florasanlar,  jeneratörler, aspiratör, vantilatör gibi aletler de yoktu. Aydınlatma kandil denen basit bir alet ve çıralarla yapılırdı.

 

     Buzdolabı olmayıp,  süt, yoğurt ,ayran ,  keş,   tereyağı gibi  gıda maddeleri evlerin geri tarafında özel bölmeli  yoğurtluk denen yerlerde saklanırdı.

      Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektirikli süpürge zaten yoktu.

Çamaşırlar  dere kemarında, bulaşıklar  evin önünde leğende yıkanırd.

 Güneş enejisi, kat kaloriferi,  şömine, elektirikli  ısıtıcı sobalar mevcut olmayıp insanlar ocakta yanan, karamık, sütlük, karın geveni  gibi çalıların ateşiyle ısınır ve dahi yemeklerini pişirirlerdi.

 Şohben, banyo sobası,  kombileri  yoktu. Banyolarını  tenekede ısıttıkları su ile  yapıyorlardı

  Saç kurutma makinesi,  ütü,  kilma,  gibi aletlere pek de ihtiyaç yoktu.

 Evlerinde halı , mobilya, köşe takımı. Halı , kilim,  tül perde, halı  gibi eşyalara pek ihtiyaç olmayıp, sergi olarak  kamış hasır yetiyordu gariplerime,     

     Karyola, divan,  baza, gibi yatak  takımları gerekmez, onlar  yorganın bir tarafını yatak , bir tarafını yorgan olarak kullanır ihtiyaçlarını giderirlerdi.

  Evlerinde, rengarenk boyalar, mozaik sıvalar,  pak pen pencereler, Panelvan kapılar, çift cam pencereler, altın yaldızlı kapı kolları, yalıtımlı duvarları  yoktu. Allahın yarattığı güneş  duvar aralarından evin içine misafir olurdu.

 Yiyecekleri ve içecekleri de öyle çok değildi.  Cumartesi günleri köyden gelen çıkınlarla gelen az miktardaki yiyeceklerle geçinip giderlerdi.

 O garipler,  gazete, dergi,  televizyon, nedir bilmezlerdi.  Radyo denen bir alet vardı. Ancak o herkes de bulunmaz. Buralarda ancak askere giden oğlanlar elleride  gezdirerek bir nevi hava atarlardı.

 Teflonları, cep telefonları; internet siteleri, SMS hatları, yoktu. Dünya ile ancak köyden gelen haberle  yetiniyorlardı.

 Onlar  vakıflardan, derneklerden, siyasi partilerden, sosyal ve siyasal yapılanmalardan hiç haberleri yoktu.  Karakol, adliye, devlet ve hükümet olarak ancak Muhtar emmiyi bilirlerdi.

 Yine onların,  doktorları, sağlık ocakları , aile hekimleri,  üniversite  hastahaneleri, aylık yıllık muayene ve kontrolleri yoktu.  Onlar pek hasta olmuyorlar. Hasta olduklarında da hastayım  demeyi  Hakka şekva olarak görüyorlardı.  Ebelerimiz  (bizler )  o günlerde  Nuh  Nebi  zamanından az daha  ilerde bir hayat yaşıyorduk.

 Ancak aziz dostlarım. O insanlar çok mutluydular.  Hallerinden hiç şikayetçi değillerdi.    Stresleri  sıkıntıları yoktu.   Bu günkü gibi hastalıkları da yoku. Boşanmalar, kavgalar  dedikodu ve kıskançlıklar bu günkü gibi çok  ve yoğun değildi.  Allah onlar cümlesinden razı olsun. Kabirlerini pür nur,  makamlarını  cennet kılsın.  Onları bizlere şefaatçı kılsın

M.Şen/ Konya

Temmuz2009 

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3047

© 2011 bozkirkarabayirkoyu.com
Karabayır Köyü Web Portalı http://www.bozkirkarabayirkoyu.com

Tam Ekran